Esqura schaduwkant

Ken je de uitdrukking nog: “wat je zegt ben je zelf”? Deze opmerking kwam ineens bij me boven drijven. Het is een waarheid als een koe, alleen hebben we het zelf vaak niet door. Wat je zelf tegen iemand zegt of wat je over iemand denkt, zegt namelijk iets over jou…


Op een ochtend was ik de boel eens flink aan het opruimen, mijn slaapkamer, kamers van de kinderen. Wat een rotzooi maken ze toch? Hoe moeilijk is het om de vuile was bij de wasmachine te gooien. En oh ja, bedacht ik me ineens: de jongste zegt wel erg vaak “weet ik niet’ als ik hem iets vraag.

Innerlijke stem

Mijn innerlijke stem ging met me aan de haal, eindelijk iemand die naar de stem luistert. Dus kwetterde zij er vrolijk op los: “hij heeft een schop onder zijn kont nodig. Elke keer als ik hem iets vraag, zegt ie: ‘weet ik niet”. Lekker makkelijk, zo hoef je nooit keuzes te maken. Heb je huiswerk? Weet ik niet. Wat wil je eten? Weet ik niet. Vind je het leuk op school? Weet ik niet. Gek word ik ervan. Het wordt tijd dat hij de controle neemt over zijn leven, bedacht ik me. Als ik vraag of hij in de sloot wil springen, zegt hij dan ook: weet ik niet? Of als ik vraag wil je wat lekkers? Ja dan weet hij het antwoord ineens wel”.

Dus ik nam mezelf voor om hem binnenkort eens flink aan te pakken. Wie staat er nu achter het roer van zijn leven? Waar komt dat twijfelachtige gedrag toch vandaan? Hij verschuilt zich gewoon achter het ‘weet ik niet’, zo hoeft hij geen keuzes te maken. En zo ging het gekwetter in mijn hoofd nog een tijdje door.

Check. Reality sinks in….

Controle nemen over je eigen leven…. Hoe doe ik dat eigenlijk zelf? Ik zat achter mijn bureau en keek eens om me heen….. ik had al lang mijn website af moeten hebben… weer niet gesport deze week…. Waarom loopt mijn praktijk nog niet zoals ik het wil…

Ja, maar ik ben vaak moe geweest deze week. En de maand november zorgt ervoor dat ik gewoon niet zo goed in mijn vel zit. Ik moet eerst precies weten wat ik wil, voordat ik verder kan bouwen aan mijn website. En die man waarmee ik zou afspreken om eens alle puntjes op de i te zetten heeft nog niet teruggebeld…. Allerlei excuses kwamen boven waarom ik nog geen actie had ondernomen en waarom ik keer op keer alles uitstelde. En het waren geldige redenen toch? Ja, ik vond van wel.

Terug naar de realiteit….
Alles wat ik de jongste verweet, deed ik zelf ook! Mezelf verschuilen achter excuses. Niet de controle nemen over mijn eigen leven, over mijn bedrijf. Alles maar blijven uitstellen omdat het niet het juiste moment is. Als je maar uit blijft stellen dan komt het moment nooit!

Ik open mijn laptop en toeval bestaat niet: het eerst artikel dat ik lees gaat over “interne saboteurs’. Pfff ook dat nog, dacht ik. Maar geïntrigeerd begon ik te lezen.

Interne saboteurs – Wat is dit?

Zodra je probeert om iets te bereiken, bijvoorbeeld, zoals ik, een bloeiende praktijk. Of je wilt je droom/levensideaal verwezenlijken, dan krijg je hoogstwaarschijnlijk te maken met interne saboteurs. Ze komen meestal in de vorm van gedachten, soms in de vorm van gevoelens, zoals angst, onzekerheid of als moeheid. Deze interne saboteurs gaan er alles aan doen om jouw droombeeld/ideaal te dwarsbomen. Ze uiten zich op slinkse onbewuste wijze, want onbewust werken ze het beste.

Er zijn altijd tegenwerpingen om af te zien van je oorspronkelijke doel: ja maar…, je hebt geen tijd gehad, je bent te moe, het plaatje is nog niet helemaal compleet, je was het vergeten, er zijn belangrijker zaken, je hebt te veel aan je hoofd, er moet wel geld verdiend worden, je kan nu eenmaal niet alles tergelijk, etc. etc.

Het optreden van deze interne saboteurs is een kosmische natuurwet: zodra jij besluit om jouw levensdroom te gaan leven en dus om jouw licht te laten stralen zoals je bedoeld bent, creëer je een schaduw. Hoe helderder jouw licht straalt, hoe donkerder de schaduw wordt. Dat is op zich niets om je zorgen over te maken, maar het helpt wel als je dit fenomeen herkent.

Hoe ontstaan ze?

Jouw schaduwkant, de interne saboteurs, zijn in de loop van je leven ontstaan. Vaak is dat naar aanleiding van angsten of teleurstellingen, kleine en grote traumatische gebeurtenissen. Mogelijk hebben anderen (je ouders, leraren, mensen uit jouw vriendenkring) je voorgehouden dat je altijd je best moet doel, hard moet werken, het komt je niet vanzelf aanwaaien, reëel moet blijven, dat dingen niet voor jou zijn weggelegd, dat je maar gewóón moet doen, dat je zonder opleiding niet goed terecht zal komen… Dat zijn ook saboteurs, maar dan externe (andermans interne saboteurs).

Als je die gelooft, maak je ze eigen. Dus geloof de ander niet zomaar op zijn woord en blijf geloven in jezelf, je eigen autoriteit. Volg je hart en je dromen.

Sommige mensen verdragen het niet dat jij besloten hebt om je eigen pad te kiezen en in het licht te gaan staan/voor jezelf te kiezen. Ze zijn dat niet van je gewend en ze kennen je niet in deze nieuwe rol. Vroeger wisten ze precies hoe je zou reageren of hoe ze iets van je gedaan konden krijgen, nu verras je hen met een onafhankelijke, vrije, positieve houding en vol zelfvertrouwen.

Dat is voor sommigen lastig, voor anderen juist een stimulerend gegeven. Hoe iemand op jou reageert, zegt niets over jou, maar juist alles over die ander. Dat hoef je je dus niet aan te trekken waardoor je uit je rol raakt. Interne en externe saboteurs kun je leren herkennen, accepteren en liefdevol onschadelijk maken.

Saboteurs, negatieve gedachten, zullen er meestal wel zijn. Het gaat er alleen om wat jij ermee doet. Jij kunt zelf bepalen wie er aan het stuur van jouw leven zit: je stralende lichtkant of je schaduwzijde. Ik kan je helpen om hardnekkige schaduwkanten in jezelf op te lossen door middel van NLP of een Helende Reis. Neem contact met me op als je hier interesse in hebt.

 

(inspiratiebron: Albert Jansen van Con Amore)

 

4 thoughts on “Herken je schaduwkant, de interne saboteur

 1. MaricelaBig - 01/14/2019

  Hello. I have checked your esqura.nl and i see you’ve
  got some duplicate content so probably it is the reason that you don’t rank high in google.
  But you can fix this issue fast. There is a tool that rewrites articles like human,
  just search in google: miftolo’s tools

 2. Spot on with this write-up, I really feel this website needs a
  lot more attention. I’ll probably be back again to read
  more, thanks for the info!

 3. Margaret - 11/09/2019

  Hi. Do you allow guest posts on esqura.nl ?

 4. xvideos - 12/02/2019

  esqura.nl is interesting. Feel free to check some hot xxx vids i attached

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.